De dorpskerk van Westerbork bestaat al meer dan 800 jaar.
In een oude akte uit 1206 werd de ‘capella te Burch’, samen met de moederkerk in Beilen door de bisschop van Utrecht overgedragen aan de abt van het klooster te Ruinen. Omstreeks 1360 werd de houten kapel vervangen door een stenen kerk, die toen wat kleiner was dan de huidige kerk. De huidige Stefanuskerk is een gotische kerk die dateert van het begin van de 15e eeuw. Het onderste deel van de toren is ouder en stamt uit de 13e eeuw. Het bovendeel van de toren dateert van 1778. In de toren hangen drie klokken. De avondmaalstafel is vervaardigd in de 17e eeuw en de preekstoel in 1778. Het door de beroemde orgelbouwer Christiaan Muller gebouwde orgel is in 1726 gemaakt voor de kerk van Beetgum en 1862 verplaatst naar Westerbork.
Deze afbeeldingen is vrijgegeven door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als onderdeel van een vrijgave. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft afbeeldingen die door medewerkers gemaakt zijn, tot een grootte van 1200px vrijgegeven.
Schilderijen
In de Stefanuskerk hangen diverse schilderijen, onder meer van de kunstenaars Reinhard Dozy en Louis Albert Roessingh
Reinhart Dozy (1880 -1947)
Dozy, geboren op 28 september 1880 in Nijmegen, liet een blijvende indruk achter in de kunstwereld met zijn levendige penseelstreken en artistieke visie.
Als zoon van een beroepsofficier, gevormd door Dozy op in de garnizoensstad Assen, waar hij zijn creatieve reis begon aan de Rijks Hogere Burgerschool. Onder de inspirerende begeleiding van ir. JGHW Krans ontwikkelde zich al vroeg tot zijn passie voor tekenen en schilderen.
Op zoek naar verdere artistieke groei, reisde Dozy in 1899 naar Antwerpen om de heerschappij Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te volgen. Vervolgens bracht hij enige tijd door in het bruisende Parijs, waar hij de gelegenheid had om te leren van F. Humbert en te wonen in de buurt van de beroemde Moulin Rouge.
In 1911 bouwde Dozy een prachtig huis genaamd “Het Heidehuis” in het pittoreske Drentse dorp Elp. Hier vond hij de rust en inspiratie die hij nodig had om zijn creatieve visie tot leven te brengen. Dozy werd lid van De Ploeg, een invloedrijke kunstenaarsgroep, maar nam later zijn eigen pad.
Naast zijn carrière als schilder, onderscheidde Dozy zich als een getalenteerde illustrator en boekbandontwerper. Zijn illustraties sierden schoolboeken van ontwerpuitgeverijen zoals Noordhoff en Malmberg, en zijn vaardigheden werden zeer gewaardeerd.
Dozy was niet alleen een beginnend kunstenaar, maar ook een moedige en principiële persoonlijkheid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij lid van de door de bezetter opgerichte Kultuurkamer. Hij was actief in het verzet en bood onderduikers een schuilplaats. Zijn moedige acties leidden tot gevangenschap in het concentratiekamp Vught, waardoor zijn gezondheid werd aangetast.
Ondanks de uitdagingen die hij in zijn leven tegenkwam, bleef Dozy trouw aan zijn passie voor kunst. In 1946 richtte hij samen met andere in Drenthe wonende schilders de vereniging De Drentse Schilders op, waarmee hij zijn liefde voor kunst in de regio verankerde.
Een aantal van de prachtige werken van Reinhart Dozy zijn te bewonderen in de Stefanuskerk in Westerbork. De kerk heeft het voorrecht enkele van zijn schilderijen te huisvesten, waardoor bezoekers de gelegenheid hebben om de artistieke meesterwerken van Dozy in een betoverende omgeving te ervaren. De sfeervolle atmosfeer van de Stefanuskerk biedt een unieke setting om de nuances en de diepte van Dozy’s penseelstreken om te waarderen en te genieten van de artistieke erfenis van deze getalenteerde kunstenaar.
Louis Albert Roessingh (1873-1951)
Roessingh was een kunstschilder die woonde in het dorp Elp.
Hij was een zoon van de president van de arrondissementsrechtbank te Assen, Izaac Roessingh en Trijntien Bouwina Homan. Hij bezocht de lokale Rijks Hogere Burgerschool en trok vervolgens naar Antwerpen waar hij studeerde evenals zijn latere buurman Dozy aan de Academie der Schoone Kunsten. Tijdens een fietstocht in Drenthe ontdekte hij Elp. Daar liet hij een kasteelachtig huis bouwen, De Zandhoeve of De Zandhof genaamd. . Roessingh woonde tegenover zijn vakgenoot Reinhart Dozy.
Roessingh schilderde in een impressionistische stijl. Zijn schetsen van de Drentse natuur werkte hij in zijn atelier in Antwerpen uit in olieverfschilderijen. Deze specialisatie leek veel op het werk van Egbert van Drielst en Jozef Israëls. Een groot deel van zijn werk bevindt zich in musea en particuliere collecties.Na 1910 schreef hij ook gedichten in de Drents.
In 1948 werd hij ereburger van de gemeente Westerbork.
Roessingh overleed in Antwerpen maar hij is in Westerbork vanuit de Stefanuskerk begraven.
Orgels
Müllerorgel
Het grote orgel in de Stefanuskerk in Westerbork is een bijzonder instrument. Het werd in 1726 gebouwd door de wereldberoemde orgelmaker Christian Müller. Müller is bekend van de grote orgels in de Haarlemse Bavokerk en de Leeuwarder Jacobijnerkerk. In Westerbork staat een kleiner zusje van deze orgelreuzen.
Op dit bijna 300 jaar oude orgel worden in de zomermaanden regelmatig concerten gegeven, waarbij de opbrengsten van de entree ten goede komen aan de restauratie van dit orgel.
Meer informatie over dit orgel is te vinden op de site: www.orgelsindrenthe.nl
Kistorgel
Ook is er in de Stefanus een zogenaamd kist-orgel. Het kistorgel is gebouwd door de orgelmaker Slooff rond 1985 en wordt o.a. gebruikt voor het begeleiden van de cantorij. Ook bij diensten in kleine bezetting is dit een zeer nuttig instrument omdat het eenvoudig verplaatsbaar is. Het geld voor de aanschaf van dit instrument is bijeengebracht door vrouwelijke gemeenteleden tijdens de Börkermarkten met het verkopen van allerlei zaken.
Laatste nieuws
Aankomende evenementen
"The Milky Way" door vocaal ensemble Cantarosa
Datum: 26 januari 2025
Tijd: 14:00 - 16:00
Concert Suzan Veneman en Timothy Banchet
Datum: 9 februari 2025
Tijd: 14:00 - 16:00
Een muzikale verhaalvoorstelling o.l.v. schrijver Janne IJmker
Datum: 23 maart 2025
Tijd: 14:00 - 16:00